NASI GORENG
NASI GORENG kaya dengan pelbagai jenis vitamin, bahan galian dan kandungan zat makanan yang lain. Menurut Komposisi Zat Makanan Malaysia, Institut Penyelidikan Perubatan (IMR, 1988), nasi goreng mengandungi Retinol (245 mcg), Vitamin A (245 mcg), Vitamin B1 (0.05 mg), Vitamin B2 (0.03 mg) dan Niasin (1.7 mg).
Manakala bahan-bahan galiannya pula terdiri dari Natrium (444 mg), Kalium (143 mg), Fosforus (52 mg), Kalsium (22 mg) dan Ferum (7.6 mg). Sementara kandungan zat makanan yang lain seperti Karbohidrat (26.3 g), Protein (4.9 g), Serat (0.1 g), Lemak (7.6 g), Abu (1.2 g), Air (59.9 g) dan Tenaga (193 kcal).
Petunjuk:
Mikrogram (mcg), Miligram (mg), Gram (g), Kilokalori (kcal)
Jurufoto:
AZMI MOHD. SALLEH
Tiada ulasan:
Catat Ulasan