SAJIAN JUADAH: Foto Tentang Makanan . Selamat Datang . Kepada Semua Pengunjung . Editor: Azmi Mohd. Salleh . Layari: http://azmijuadah.blogspot.my

Sabtu, 21 September 2013

Sate


SATE

SATE termasuk dalam lima kategori. Antaranya ialah sate ayam, sate daging lembu, sate perut lembu, sate kambing dan sate ikan. Sate termasuk dalam pemakanan yang digemari ramai yang telah dibuat kajian tentang kandungan khasiat dan kandungan zatnya.

Sate Ayam: Kadar khasiatnya ialah kadar Retinol (84 mcg), Vitamin A (84 mcg), Vitamin B1 (0.03 mg), Vitamin B2 (0.12 mg) dan Niasin (6.7 mg). Bahan-bahan galiannya terdiri dari Fosforus (335 mg), Kalium (221 mg), Natrium (135 mg), Kalsium (29 mg) dan Ferum (2.9 mg). Manakala kandungan zat lain seperti Karbohidrat (12.7 g), Protein (18.9 g), Serat (1.9 g), Lemak (12.9 g), Abu (1.1 g), Air (52.5 g) dan Tenaga (243 kcal)

Sate Daging Lembu: Kadar khasiat dalam sate jenis ini seperti Retinol (72 mcg), Vitamin A (72 mcg), Vitamin B1 (0.13 mg), Vitamin B2 (0.22 mg) dan Niasin (5.3 mg). Bahan-bahan galiannya pula terdiri dari Fosforus (462 mg), Kalium (202 mg), Natrium (92 mg), Kalsium (17 mg) dan Ferum (3.9 mg). Manakala kandungan zat lain seperti Karbohidrat (22.1 g), Protein (20.4 g), Serat (0.3 g), Lemak (7.8 g), Abu (2.7 g), Air (46.7 g) dan Tenaga (240 kcal).

Sate Ikan: Kadar khasiat dalam sate ikan ialah Retinol (42 mcg), Vitamin A (42 mcg), Vitamin B1 (0.02 mg), Vitamin B2 (0.10 mg), Niasin (2.0 mg) dan Vitamin C (1.2 mg). Bahan-bahan galiannya terdiri dari Natrium (841 mg), Kalium (358 mg), Fosforus (175 mg), Kalsium (81 mg) dan Ferum (4.1 mg). Sementara kandungan zat makanan lain terdiri dari Karbohidrat (53.7 g), Protein (13.9 g), Serat (0.8 g), Lemak (12.2 g), Abu (4.2 g), Air (15.2 g) dan Tenaga (380 kcal).
(Sumber: Komposisi Zat Makanan Malaysia, Institut Penyelidikan Perubatan (IMR, 1988)


Petunjuk:
Mikrogram (mcg), Miligram (mg), Gram (g), Kilokalori (kcal)

Jurufoto:
AZMI MOHD. SALLEH

Tiada ulasan:

Catat Ulasan